La ce să fiţi atenţi dacă sunteţi în căutarea unor generatoare de curent

Cu o piaţă de energie tot mai instabilă şi cu ameninţarea tot mai frecventă a unor pene de curent, mulţi români, mai ales din zonele rurale izolate, se orientează spre achiziţia unor generatoare de curent. Iată la ce ar trebui să fiţi atenţi dacă sunteţi în căutarea unor astfel de aparate!

Hyundai generator portabil


Riscurile migratiei

Unul dintre efectele pandemiei a fost legat de tendinţa de migraţie a populaţiei dinspre localităţile urbane aglomerate spre cele rurale. Mulţi români au ales să renunţe la traiul la bloc pentru unul mai „aerisit”, la o casă în localităţile învecinate.

Una dintre provocările întâlnite aici ţine de asigurarea unei surse stabile de electricitate. In multe zone rurale, reţelele sunt învechite, riscul unor avarii e mai mare decât în cazul polilor urbani. Timpul necesar pentru remediere creşte cu cât localitatea se află într-o zonă mai greu accesibilă pentru echipele de intervenţie.

În aceste condiţii, pentru a-şi asigura confortul necesar, mulţi români se pot orienta spre achiziţia unor generatoare de curent. Acestea asigura, în cazul unor pene, consumul necesar în gospodărie, pentru aparatele electrice şi electrocasnice şi până la centralele termice.

Cum alegem

Preţurile pentru un generator tip inverter de 800 W încep de undeva de la 1.700 de lei, pentru un model care să susţină consumul casnic. Ele pot ajunge până la câteva mii de euro în cazul generatoarelor trifazate capabile să deservească unităţi industriale.
Un model de bază produce 0,8 kW şi este capabil să alimenteze televizoare, frigiderul, maşina de spălat, centrala termică. De asemenea poate fi folosit pentru încălzitoare electrice, laptopuri şi luminile din casă. Aparatele mai noi au un mod economic instalat, care le permite să regleze turaţia motorului în funcţie de consumul solicitat.

Specialistii recomanda

Specialiştii recomandă modele cu inverter, care asigură o stabilitate mai mare a sursei de curent. In acest fel la priză nu existe fluctuaţii de tensiune, asigurând astfel o protecţie mai mare a aparatelor din casă.
Mai departe, în funcţie de buget, există modele mai puternice, mergând până la 2, 3, chiar şi 6 kW. Acestea sunt mai mult decât suficiente pentru a susţine consumul necesar pentru o gospodărie mare sau o pensiune.

Exista modele prevăzute şi cu automatizare. Aceasta le permite să pornească imediat ce apare o pană de curent şi să se oprească în momentul în care se reia alimentarea.
O alta gama de produse sunt generatoarele de curent portabile. Pe lângă susţinerea la nevoie a consumului casnic, pot fi folosite şi în cazul în care plecaţi într-o excursie prelungită cu rulota sau cortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *