De la Franklin la generatoare portabile

Electricitatea nu a fost inventata, ci descoperita, mai exact în jurul anilor 600 i.Hr. Grecii antici au observat ca daca se freaca o blana pe chihlimbar se constata o atractie intre cele doua. Potrivit istoricilor, acela a fost momentul când a fost descoperita electricitatea statica. Prin anii 1930, arheologii au gasit niste vase, cu foi de cupru în interiorul lor. Se crede ca ar fi baterii antice si ca ar fi fost folosite în Imperiul Roman, pentru a produce lumina.

Benjamin Franklin -1752. In urma unui experiment cu un zmeu observa ca fulgerele și micile scantei electrice reprezinta acelasi lucru. O schimbare majora in istoria curentului electric s-a petrecut în anul 1800. Fizicianul italian Alessandro Volta a construit o pila voltaica (baterie), care a reusit sa produca curent continuu. Volta a fost cel care a realizat, pentru prima data in istoria lumii, un flux constant de sarcini electrice.

Benjamin Franklin
Benjamin Franklin

In anul 1831, Michael Faraday reuseste sa creeze un generator care producea curent electric într-un mod continuu. Constructia lui Faraday era compusa dintr-un magnet care se deplasa într-o bobina din sarma de cupru. Acesta a generat, în acest fel, un mic curent electric, care se deplasa prin firul bobinei. Aceasta inventie l-a ajutat pe americanul Thomas Edison sa creeze becul cu filament incandescent, care putea lumina ore in sir.

Michael Faraday
Michael Faraday

De ce generatorul este esential in 2022

In acest moment, energia electrica este vitala pentru traiul modern de zi cu zi. Momentele de intrerupere ale furnizarii de curent electric pot determina aparitia unor probleme majore. In consecinta, un generator de curent a devenit esential. Atat in cadrul locuintelor proprii dar si in vacanta cand se pleaca in zone izolate, de exemplu la munte. In cazul diverselor activitati care necesita folosirea unor scule electrice departe de orice sursa de curent este esential.


Progresul tehnologic ne ajuta foarte mult in aceste vremuri dificile. Criza energetica, intreruperile dese de curent si ne obliga sa achizitionam generatoare portabile de tip inverter. Sunt foarte comode, foarte usoare si foarte practice.

Generatoarele tip inverter produc curentul printr-o metoda particulara. Alternatorul produce un curent alternativ. Prin intermediul unui modul electronic este transformat in curent continuu si apoi iarasi in curent alternativ. Obtinem un curent foarte bine filtrat astfel incat la priza sa nu avem fluctuatii de tensiune si frecventa.

Generatoarele portabile

Generatoare portabile reprezinta solutia ideala in cazul penelor de curent. In cazul lucrarilor cu scule electrice in afara retelei de curent sau in vacante, cu autorulota sau in zonele fara electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *